У блачком селу Доња Јошаница, на обронцима Јастрепца, смештена је Винарија ДОЈА.

Винарију ДОЈА изродила је љубав… љубав према завичају и љубав према вину… Носталгија према родном крају, романтика осунчаних падина Јастрепца, плодна земља и велика упорност и рад породице Тодић, направила је врхунска вина, богата екстрактима, интензивно обојена, пуна и хармонична.

Винарија ДОЈА наставила је вишевековну виноградарску и винарску традицију Топличког рејона, са настојањем да очува врхунски квалитет грожђа које рађа у специфичном мезоклимату блачког краја.

Искуство и знање енолога, на аутентичан начин, јединствени квалитет грожђа претаче у боце ДОЈА вина.

Најсавременија опрема за прераду грожђа и негу произведеног вина, омогућава очување квалитета грожђа, тако да његове најбоље карактеристике могу да се осете у сваком гутљају ДОЈА вина.

Виногради

Разливени на благим падинама у подножју планине Јастребац, ДОЈА виногради се простиру на 20 хектара површине. Велика хетерогеност земљишта и положаји различитих експозиција, дају изузетну могућност да се за сваку сорту изабере најбољи положај.

Изражена комплексност земљишта (глина, шљунак, обиље лискуна и прослојци карбоната), заједно са специфичним микроклиматским условима одабраних локалитета, стварају идеалне услове за рађање грожђа врхунског квалитета, нарочито сорте Прокупац, која је свој најлепши дом још давно пронашла управо у овом крају.

Ревитализацијом старих чокота на више различитих локација сачувано је непроцењиво генетичко благо ове сорте.

Циљ винарије ДОЈА је да оживи идеју: Kад кажеш Топлица  мислиш на Прокупац!

Захваљујући стручној експертизи и високом степену механизације, у виноградима ДОЈА одличне резултате дају и сорте Каберне Совињон, Каберне фран, Мерлот, Шардоне и Пинот григио.

Виногорје ПРОKУПАЧKО

Окруженост Прокупачког рејона планинама, формира природан амфитеатар чију основу чини широка топличка котлина, са заталасаним брдима у чијим подножјима су речни токови и сеоска насеља.

На падинама ових брда, која се углавном простиру у правцу северозапад  – југоисток, налазе се виногради винарије ДОЈА. Заклоњеност Топличког рејона и самог Прокупачког виногорја високим планинама Kопаоником са запада и Јастрепцом са севера, спречава продор хладног и влажног ваздуха у котлину. Уз то, велики број сунчаних сати и специфичне карактеристике терена омогућују формирање јединствених макро и мезоклиматских услова, те све то доприноси врхунском квалитету грожђа које овде зри.

ГРОЖЂЕ винарије ДОЈА

Грожђе црних сорти богато је зрелим танинима и антоцијанима, па су вина богата екстрактима, интензивно обојена, пуна и хармонична и имају велики потенцијал за одлеђавање.

Могућност избора терена са повољним експозицијма и одговарајућом надморском висином (до 480м), омогућава поступно сазревање грожђа белих сорти, уз очување релативно високог садржаја киселина и формирање богатог ароматског комплекса.

ВИНА винарије ДОЈА

Искуство и знање енолога винарије ДОЈА, доприносе да се карактер и јединствени квалитет грожђа, на аутентичан начин, преточи у боце ДОЈА вина… ДОЈА розе, ДОЈА бело и ДОЈА прокупац вина…

У срцу ВИНОГРАДА

Винска прича винарије ДОЈА заокружује се у дегустационој сали, смештеној у срцу винограда. У једном модерном винском амбијенту, из ког се простире јединствен поглед на винограде Топличке котлине, уживање у винима добија додатну димензију.

Ако желите да их доживите на прави начин и да упознате аутентичност Прокупачког виногорја, винарију ДОЈА можете да посетите током целе године.

„TODY“ ДОО Блаце

Доња Јошаница бб
18420 Блаце, Србија

Телефон: +381 11/6-555-666
Фаx: +381 11/6-555-673

http://doja.rs/sr/