У Блацу одржана конференција о активизму младих, ТО Блаце представила концепт волонтерске књижце

Projekat Blace Kc Drainac 3

У сали Културног центра „Драинац“ у Блацу, у четвртак 14. децембра је одржана конференција пројекта „Моја општина – моје одлуке“, који удружење Интермедиа реализује на територији Топличког округа и који има циљ да допринесе повезивању младих људи и локалних институција на процесима од значаја за младе.

На конференцији су присуствовали млади који учествују у раду студентских парламената, невладиних организација и омладинских фондова, али и припадници локалне власти, јавних предузећа и установа. Присутнима се у уводном делу обратио координатор пројекта и председник удружења Интермедиа – Владимир Митровић, који је том приликом изразио захвалност на активном учешћу на пројектним активностима, а представницима локалне самоуправе и јавних предузећа захвалио на подршци и разумевању које су исказали за бројне иницијативе младих на локалном нивоу.

Мањи буџет за програм омладине и спорта

Заменик председника општине Блаце – Иван Бургић је изнео информације на које начине је локална самоуправа до сада помагала омладинске иницијативе и изразио спремност и наду да ће се и у наредном периоду водити доследна и проактивна омладинска политика и омогућавање активнијег учешћа младих у процесе који су од значаја за њих.

– Мада је за следећу буџетску годину финансијско издвајање за програм развоја спорта и омладине на локалном нивоу у извесној мери смањен, као одговорни носиоци јавне власти наставићемо са подршком омладинском сектору. Иако смо унапредили много садржаја за квалитетније провођење слободног времена младих у инфраструктурном смислу као што су базен, терени за мале спортове, спортска хала и остали садржаји, младима је неопходна и подршка у обезбеђивању простора за креативно деловање, писање пројеката и осмишљавање бројних акција. Зато се у те сврхе завршава опремање зграде Омладинског центра, где ће млади моћи да се окупљају и спроводе своје идеје у дело.

У дискусији су присутни предлагали нове моделе финансирања омладинских пројеката и акција које покрећу неформалне групе, с обзиром да постоје законске процедуре које онемогућавају директно финансирање тих група из буџета локалних самоуправа. Неки од предложених модела ослањају се на искуства учесника који су дошли из других градова и општина.

Концепт волонтерске књижице

Говорећи о могућностима да млади остварују јачу везу са јавним сектором и да од учешћа у догађајима од јавног интереса могу имати и конкретних користи, в.д. директора Туристичке организације Блаце – Ана Антић презентовала је концепт волонтерске књижице који је ова јавна установа почела да примењује од лета 2017. године када је издала волонтерску књижицу.

– Ову исправу млади могу да користе како би сакупљали одређени број волонтерских сати који им се у њу уписују и на бази свог ангажмана на пословима у јавном интересу, као што је волонтирање на манифестацијама или неким акцијама у јавним предузећима и установама, могу да остваре право на неко бесплатно путовање, бесплатне улазнице за неки спортски или културни догађај, градски базен и слично.

Она је нагласила да је овај концепт и у Блацу заживео апсолутно у складу са Законом о волонтирању и позвала све младе да се пријаве за своју волонтерску књижицу.

Канцеларија за младе – одржив модел за питања младих или терет за буџет локалне самоуправе?
Дискусијом о функционисању канцеларија за младе у општинама Топличког округа учесници конференције су се сагласили да је ова институција која је замишљена као идеално место где се сливају квалитетне омладинске идеје, предлози пројеката и разне акције, све чешће губи своју праву сврху и у многим општинама постаје само још једна институција која оптерећује буџет те општине, притом не вршећи своју улогу због које је основана. У том смислу, учесници конференције су предложили да се преко Савета за младе и чланова Општинских већа задужених за питања омладине и спорта општинама упуте иницијативе да се посебна пажња посвети раду канцеларија за младе – да се формирају у општинама у којима не постоје, а тамо где постоје да се активније баве укључивањем младих у креирање и спровођење омладинских политика.

Извештај о раду са прегледом бројних иницијатива које је реализовала Канцеларије за младе општине Баце у периоду од 2008. до 2015. године када је престала са радом, представио је тадашњи координатор ове канцеларије Милош Чолић, који је том приликом изразио спремност да будућем координатору КЗМ стави на располагање своје искуство и знање у раду са омладином. Он је такође истакао да је младом човеку који жели да се активно укључи у процесе од значаја за младе на локалном нивоу јако важна мотивација, у виду подршке и поверења од стране оснивача канцеларије, односно јединице локалне самоуправе.