Блачко село Трбуње познато је и као родно место Чика Душка Јовановића, великог планинара и свестраног спортисте.

Биографија свестраног спортисте

Душан Јовановић алијас Чика Душко, рођен је 1903. године у селу Трбуњу у општини Блаце. Након завршетка гимназије студирао је Правни факултет а 1936. године полаже адвокатски испит. Био је први човек који је у Србији играо одбојку чиме је у тадашњој Kраљевини Југославији постао зачетник овог спорта.

У просторијама основне школе Kраљ Петар Први, код Саборне цркве у Београду, са Љубицом Павићевић и Ивом Рибаром био је оснивач првог смучарског клуба у Београду и његов први секретар. Организовао је прву смучарску параду и прво смучарско првенство на Авали, основао је библиотеку на Рајцу и организовао прво сплаварење Дрином. Основао је прво планинарско друштво „Победа“, чији је председник био пуних 30 година. Један је од оснивача Планинарског савеза Србије, написао је текст песме за Победину химну на мелодију песме Америчких ренџера.

Чика Душку у част, његово родно село Трбуње обилази велики број планинара, а сваке године, током лета, у селу се организује манифестација „Сеоске спортске игре“, којим мештани чувају сећање и изражавају поштовања према суграђанину коме је спорт и здрав начин живота био највећа љубав.

У овом селу направљен је споменик чика Душку Јовановићу и то у облику стене на коју може и да се пење. Творци идејног решења споменика су Влада Матковић, председник планинарског друштва „Победа“ и Борис Мићић, подпредседник овог планинарског друштва и председник Планинарског савеза Србије.

У знак сећања на овог свестраног спортисту једна улица у Београду носи његово име, као и планинарски дом саграђен на Рајцу, а постоје и чувене Чика Душкове Рајачке стазе које Победини планинари обилазе сваке године.

Спортска хала у Блацу носи његово име.