Чувени српски песник, есејист, приповедач Раде Драинац, рођен је у блачком селу Трбуњу, 17.08.1899. године, у сиромашној породици Јовановић. Од оца Недељка – самоуког зидара и мајке Руменије – домаћице, на крштењу добија име Радојко Јовановић, које у својој двадесеттрећој години живота мења песничким именом – Раде Драинац.

Основну школу завршио је у Блацу, гимназију започео у Прокупљу, а завршио у Крушевцу. Заједно са оцем прешао је албанску голготу у Првом светском рату, одакле је стигао у Марсељ, где наставља своје школање у Лицеју крај Лиона. У Париз стиже 1919. године, пише песме, чланке, приче, нарочито по повратку у земљу а у Београду постаје једна од највиђенијих личности уметничке боемије.

Раде Драинац представник је космополитске струје и модернистичког покрета у српској поезији између Првог и Другог светског рата. Године 1922. покренуо је часопис Хипнос. Пише у часописима и листовима, путује, заљубљује се, свађа, полемише… Нема длаке на језику, нарочито у дневнику „Правда“, чији је стални сарадник углавном био.

Због честог побољевања све више времена проводи у завичају, где објављује нове песме и полемике са социјалним писцима. Пошто је у то време туберкулоза узела маха умире у својо 44. години (1. маја 1943. године) у Београду. Сахрањен је сиротињски, о трошку београдске општине, а велики глумац, његов пријатељ Миливоје Живановић, одрецитовао је песникову чувену песму „Нирвана“ коју је Раде написао неколико дана пред смрт.

Драинац спада у најинтерактивније појаве у српској књижевности, између два светска рата. За собом је оставио велика дела, приповетке (Срце на пазару, 1929), романи (Шпански зид, 1930), путописи и фељтони.

Родна кућа и биста Радета Драинца, чувеног српског песника, удаљени су три километра од Блаца. У кући која је задржала свој аутентичан изглед налазе се бројни експонати из времена када је он у њој живео.

У част великом песнику једном годишње одржавају се и „Драинчеви књижевни сусрети“, а кућу током године обиђе велики број туриста. Кућа је отворена за посетиоце током целе године који овде долазе и организовано.

Драинчеви књижевни сусрети

Манифестација која представља и афирмише књижевно стваралаштво под окриљем имена највећег топличког писца. На овој манифестацији се додељује и награда „Драинчева награда“ за најбољу књигу поезије у предходној години. Током ове манифестације гостују најпознатији песници из Србије и околине.

Драинац о Блацу

„То је место коме предстоји дивна будућност. Дивна је околина тога места. Романтика, питорескност – све то оставаља лепу импресију ма у које доба године човек био. Около планине, пуне шума, а даље зелене долине и млади плодни брежуљци. Нагли успех тога места је поглавито ради тога што су грађани те варошице активни људи, који поред личних послова стварају могућност и за народ. Дабоме, такви грађани увек су од користи и њима се увек мора указивати већа и дубља пажња.“