Музеј кућа и пољопривредно газдинство Томић у селу Чунгули налазе се на око осам километара од Блаца.

Много векова у власништву породице Томић из Чунгуле, етно кућа – Томић која се налази на њиховом породичном имању, верни је сведок давно прошлих времена. Кућа се налази под заштитом државе. Према подацима UNESCO кућа је саграђена 1512. године. За посетиоце и госте који желе да закораче у свет давно прошлих времена кућа је отворена током читаве године а љубазни домаћини посетиоцима нуде сву удобност, гостопримство и на традиционалан начин спремљену храну.

Саграђена у моравском стилу, њен настанак везује се за период из 14. и 15. века. У кући се налази сачувано мноштво експоната а међу њима нема млађег од једног века. У њој се могу видети многобројни ћупови, грна, ножеви, оригиналне вериге, ковани ексери, клинови, чиније и све оно што је чинило део покућства из времена од пре пет, шест векова. Међу бројним сачуваним експонатима има и оних који су до два века старији од оних који се налазе у Кремни.

Етно кућа у Чунгули чува традицију једног времена која како са својом унутрашњом тако и спољашњом амбијенталном целином у духу давно прошлих времена представља идеално место за одмор и рекреацију.
Оџаклија, простор одвојен за спремање јела. Мирис хлеба испод сача и данас се осећа јер домаћин својим гостима често приушти то задовољство да пробају на традиционалан начин испечен хлеб испод сача али и остале кулинарске специјалитете припремљене на начин како се припремало вековима.

На кући није рађена никаква дорада нити исправка, већ само адаптација, па је она у потпуности задржала аутентичан изглед из времена настанка. Кућа је купљена од Турака и плаћена је у натури за осам пари волова што је у то време имало велику вредност.

У кући се налазе бројни експонати који на себи својствен начин причају оргиналну причу о томе како се у Србији некада живело. Њен данашњи власник, односно законски наследник Верољуб Томић каже да је поносан на једно овакво „традиционално богатство“, наслеђено од својих предака.