Простран, лепо уређен и током летњег периода цветно декорисан центар вароши, место је где можете провести поподневни одмор. Клупе поред фонтане, споменика шљиви и у близини дечијег игралишта, углавном су пуне деце и младих брачних парова, који у летњем периоду, када се главна улица у вечерњим сатима затвара и претвара у шеталиште, уживају у шетњи градом.

Ако волите да попијете кафу на отвореном, имаћете прилику да уживате у баштама кафића у центру града, а уколико волите природу и шетњу препоручујемо Блачко језеро, вештачко језеро на супротној страни града, као и познато Илицко брдо, које обилује пешачким стазама и видиковцима са којих се може уживати у погледу на град и околину. Привлачна је и шетња до четири километра удаљене цркве у Врбовцу.

У летњем периоду незаобилазна је посета комплексу отворених купалишних базена, где можете уживати у различитим садржајима за децу и одрасле.

За зимске чаролије на снегу препоручујемо омиљено санкалиште „Јочинка“.

Различити културно-уметнички садржаји у КЦ „Драинац“, као и стална поставка слика са ликовних колонија, место су где можете провести пријатне тренутке.

У библиотеци „Рака Драинац“, која обилује богатим књишким фондом, можете наћи вашу омиљену књигу…

Храм Успења Пресвете Богородице у Блацу подигнут је 1892. године, да би касније био порушен од стране Бугара, па поново подигнут 1935. године, а обновљен 2004. године.

Овај храм је фрескосликао чувени руски емигрант Андрија Биценко, који је у Београду фрескосликао неке значајне богомоље као сто су две калемегданске цркве, цркву Ружицу и храм посвећен Светој Петки. Све до пада комунизма то је била једина црква у потпуности фрескосликана по традицији краљевских и царских српских ктитора.

Храмовна и градска слава је 28. августа – празник Успења Пресвете Богородице – Велика Госпојина.