Како је ушушкана у Топличку котлину између планина Копаоник и Јастребац, те се простире на планинском, потпланинском и равничарском подручју, општина Блаце је настањена различитим животињским врстама, па је лов и ловни туризам овде значајно развијен. Од посебне важности за развој ове врсте туризма је чињеница да подручје општине Блаце представља део природног станишта пољске јаребице, које је јединствено у Европи и захвата подручје Ниша, Житорађе, Прокупља, Дољевца и Блаца.

У планинском делу општине, заступљен је лов на дивљу свињу, вука и зеца, срнећу дивљач и шумску штуку, а у потпланинским селима и у равничарском делу, лове се препелица, грлица, гугутка, голуб гривњаш, пољска јаребица, дивља патка глувара, зец и фазан.

Ловишта и управљачи

Територију општине Блаце захватају два ловишта:

  • ловиште „Драгомировац“, којим управља Ловачко удружење „Блаце“, Блаце, укупне површине 24.274 hа, од чега ловне површине обухватају 23.212 hа и које покрива сва села општине Блаце, и
  • ловиште „Велики Јастребац“, којим управља шумско газдинство „Расина“, Крушевац и које покрива делове атара села: Џепница, Пребреза, Попова, Врбовац, Качапор, Придворица, Претрешња и Горња Јошаница.

Ловиште Драгомировац и Ловачко удружење „Блаце“, Блаце

Ловачко удружење „Јастребац“, а од 1995. године ловачко удружење „Блаце“, газдује ловиштем Драгомировац (24.274 ha), са ловном површином од 23.212 hа. Удружење поседује бројне објекте ловне инфраструктуре и теретно возило.

Својим гостима из земље и иностранства (највише из Италије), обезбеђује врхунске услове за бављење спортским ловом.

Стално гајене врсте дивљачи у ловишту „Драгомировац“ су срна, дивља свиња, вук, зец, фазан, препелица и пољска јаребица.

Удружење и ловиште у функцији имају следеће ловне објекте:

  • у селу Ђуревац, на два километра удаљености од Блаца, ловачко удружење поседује хладњачу за привремено складиштење одстрељене дивљачи и ресторан са 80 места;
  • у атару села Врбовац, на падинама Јастрепца, месту званом Стублине, удружење поседује Ловачки дом, површине 130 м2 у коме ловци организују дружења и прослављају верски празник Преображење Господње, у чију част је саграђена и црквица у близини Ловачког дома. У оквиру овог дома, планира се уређење две двокреветне собе, за смештај гостију;
  • у подножју Копаоника у области Јаворца, удружење поседује Ловачку кућу, површине 15 м2;
  • у селу Рашица удружење је изградило репроцентар дивљих свиња, који се простире на 45 хектара и из ког се сваке године пушта 20-40 јединки ове дивље животиње. У оквиру репроцентра у припреми је и узгајалиште дивљег зеца;
  • на простору ловишта постоји и 20 чека, 80 хранилишта за фазане и пољске јаребице.

Ловачко дружење „Блаце“ је главни организатор ловно-туристичке, међународне манифестације „Вуку у походе“, током које се сваке године крајем јануара месеца у Блацу окупи преко хиљаду љубитеља лова, који крену у потрагу за вуком.

Удружење има 242 активна члана.

Стручна служба ловачког удружења има управника ловишта, ловочувара и ловочувара помоћника.

Адреса Ловачког удружења „Блаце“

18420 Блаце, ул. Kраља Петра I, бр. 58
Контакт телефон: 027/370-047

Ловачка туристичка агенција „Ла Старна“ Пребреза

На четири километра удаљености од Блаца, у селу Пребреза, налази се Ловачка туристичка агенција „Ла Старна“, прва приватна агенција овог типа у Србији, посвећена организацији лова и активног одмора гостију из земље и иностранства. Агенцију је основала група младих ловаца која је желела да покрене нову еру туризма и ловства у Србији.

Агенција „Ла Старна“, поред организације лова и дресуре ловачких паса, гостима нуди боравак у својој ловачкој кући, која поседује шест двокреветних соба са купатилом. У склопу овог угоститељског објекта, налази се ресторан са националном кухињом.

Породица Ђенадић, туристима из европских земаља представља традиционалну српску кухињу, али истовремено својим гостима припрема и бројне кулинарске специјалитете из земаља из којих долазе.
Поред ресторана и соба, гостима је на располагању и гаража за аутомобиле, као и боксови за псе.

Захваљујући вишегодишњем искуству у лову и тренингу паса, породица Ђенадић нуди комплетан програм обуке паса. Обука се одвија током фебруара (када временски услови дозвољавају), марта, априла и у току августа и септембра месеца.

Туристичка агенција „Ла Старна“, налази се на главном путу Блаце – Крушевац, четири километра западно од Блаца.

Адреса Ловачке туристичке агенције „Ла Старна“

18420 Блаце, Карађорђева бб
Контакт телефони:
065/8244458
063/1525504
00381/65-830-42-68
http://www.la-starna.com/