Oдржан Балкански кадетски куп у шаху

Sah Kadetski Kup 01

Пролашењем победника, у Блацу је у недељу 25. марта завршен Балкански кадетски куп у шаху, догађај који је окупио учеснике из седам европских земаља: Бугарске, Словеније, Босне и Херцеговине, Македоније, Хрватске, Турске и Србије.

Почев од 24. марта па све до затварања највеће шаховске смотре у Топличком округу у овом веку, Блаце је у многоме подсетило на развијене европске градове у којима се одржавају спортски догађаји оваквог типа.

На Балканском кадетском купу у шаху учествовало је 66 дечака и 24 девојчице. Многи млади шахисти су на овај турнир дошли у пратњи родитеља и рођака па је у Блацу у току викенда боравило скоро 200 гостију што представља рекорд и по броју ноћења страних туриста у једном викенду.

Млади шахисти из ових 7 земаља били су из Анкаре, Београда, Охрида, Брчко Дистрикта, Предвора, Славонског Брода, Софије, Прокупља, Блаца, Врања и др.

Најбољи у својим категоријама били су:

  • Дуња Цветановић (Србија) за освојено 1 место у категорији девојчица до 8 година
  • Миленко Перхановић (БиХ) за освојено 1 место у категорији дечака до 8 година
  • Петра Гајин (Хрватска) за освојено 1 место у категорији девојчица до 11година
  • Миха Слибар (Словенија) за освојено 1 место у категорији дечака до 11година
  • Андреа Павловић (Србија) за освојено 1 место у категорији девојчица до 14година
  • Димитрије Станковић (Србија) за освојено 1 место у категорији дечака до 14година
  • Наталија Ранчева (Бугарска) за освојено 1 место у категорији шахисткиња до 18 година
  • Балша Видак Граовац (Србија) за освојено 1 место у категорији шахиста до 18 година

Све честитке победницима са жељом да у наставку каријере освоје много медаља, пожелео је председник СО-е Блаце Милош Васиљевић који је у недељу свечано затворио овај Балкански куп.

Организатори Балканског кадетског купа су Шаховски клуб „Јастребац“ Блаце, у сарадњи са Шаховским савезом централне Србије и Спортским савезом општине Блаце док је општина Блаце била генерални покровитељ. Главни судија била је Марија Лукић из Београда.

Такмичење је у суботу 24. марта свечано прогласио отвореним председник Општине Блаце Зоран Јозић а овај шаховски догађај одржан је у Културном центру „Драинац“ у Блацу.