Манифестације

Ако се за неку општину у Србији може рећи да је општина манифестација, онда је то општина Блаце. На територији ове мале општине у југоисточној Србији, у току године се одржи 39 манифестација различитог садржаја, програма, трајања… Ми се веселимо, славимо, обележавамо, радујемо, певамо, играмо…

Кућа Радета Драинца

Чувени српски песник, есејист, приповедач Раде Драинац, рођен је у блачком селу Трбуњу, 17.08.1899. године, у сиромашној породици Јовановић. Од оца Недељка – самоуког зидара и мајке Руменије – домаћице, на крштењу добија име Радојко Јовановић, које у својој двадесеттрећој години живота мења песничким именом – Раде Драинац.

Палеонтолошко налазиште

На падинама Великог Јастрепца, на делу подручја Глувог потока, налази се споменик природе „Пребреза“, палеонтолошко налазиште фосилних остатака кичмењака, односно костију сисара из епохе геолошке историје означене као средњи миоцен, које представља, у Европи и свету познато, а на Балканском полуострву јединствено палеонтолошко налазиште, са неогеном сисарском фауном старости 14-16 милиона година.

Светац у пању

У селу Врбовцу, на месту где је према легенди царица Милица примила вест о погибији цара Лазара, изграђена је црква. За време градње цркве, посечена су стабла неколико храстова… У остатку једног од храстових пањева појавио се лик свеца – Божјих руку дело, за кога се верује да представља лик Цара Лазара. Дрво са ликом свеца се чува у цркви која је у међувремену саграђена и носи име свеца Архангела Гаврила.