Село Врбовац налази се на јужним обронцима Јастрепца, 4,5 км северно од Блаца.

Надморска висина је 538 метара.

Шумовите падине Јастрепца са буковом, храстовом и јеловом шумом, многобројни травнати брежуљци и пропланци, простране њиве и ливаде, обиље ловне инфраструктуре и дивљачи, молитвиште, прелепа новосаграђена црква и легенда о царици Милици и Лазаревом благу, чине ово село местом интересантним за сваког посетиоца.

У доба владавине Турака, кроз Врбовац је пролазио стари, заправо и једини пут којим је цар Лазар повео војску на Косово. Тим путем је 1389. године кренула и царица Милица како би обишла кнеза Лазара и његову војску на Косову. Путујући из престоног Крушевца са пратњом и „три товара жеженог злата“, и многим другим драгоценостима којима је хтела даривати Лазареву војску, застала је да се одмори и причести. Следећег дана, баш када се свита спремала да настави пут, наишао је гласник са Косова и обавестио кнегињу о трагедији која је задесила кнеза Лазара. Скрхана болом, наредила је да се сво благо баци у Блачко језеро, како га се Турци не би докопали и вратила се назад у Крушевац.

Легенда каже да је управо на том месту, где је царица Милица примила вест о погибији цара Лазара, израсло дрво – храст. Шумица око храста постала је молитвиште – Црквица, где се и данас окупљају мештани, верници, излетници, љубитељи природе, и где се сваке године 8. априла и 26. јула (Цвети и сабор Архангела Гаврила) одржавају народни сабори.

Храст је вековима растао, све док 2001. године црквена општина Блаце није донела одлуку да баш на том месту сагради цркву. Посечена су стабла неколико храстова, међу којима је био и стари храст. У остатку једног од храстових пањева појавио се лик свеца – Божјих руку дело, за кога се верује да представља лик Цара Лазара… Свети лик се чува у цркви која је у међувремену саграђена и носи име свеца Архангела Гаврила.
У вишем делу села познатом под називом Стублине, ловачко удружење „Блаце“, изградило је Ловачки дом и црквицу посвећену великом верском празнику Преображење Господње. На овом месту ловци редовно организују своја дружења и сваке године 19. августа прослављају Преображење Господње.

Атар села Врбовац захватају два ловишта: Драгомировац и Велики Јастербац. Овде се лови зец, фазан, пољска јаребица, дивља свиња.

У сарадњи са локалном заједницом, планира се прављење пешачке стазе која би кроз воћњаке и шуме водила до пропланка на врху оближњег брда са којег се пружа прелеп поглед на шире подручје општине Блаце.