На десетак километара од Блаца, на 380 метара надморске висине, у подножју Копаоника, простире се село Сибница, са својом мирном и дивном природом. Простране шуме, ливаде, пашњаци само су мали део лепоте овог села. Сибница покрива рејон у дужини од седам километара.

На територији села налазе се три цркве, које су ваздушном линијом повезане у једну линију. Једна од њих, која је и најпознатија, је црква Светог пророка Јеремије. Она је саграђена на најлепшем месту, одакле се види цело село као на длану. У скорашњем времену црква је рестаурирана од стране мештана села. На овом месту се сваке године окупљају мештани да прославе сеоску славу 14. априла.

Прелепе листопадне шуме пуне су стазама за шетњу и излете. Једно од излетишта је и место познато под називом Саставци. Место где се два потока спајају и праве Сибничку реку. Дуж реке може се наићи на многобројне водопаде и водоскоке.

Кроз ово село пролази чувени Дубровачки пут који ово село спаја са Рашицом, Музаћем, Гргуром.
Да је Сибница мистично место, доказује и то да је у дубини шуме сакривен извор воде, за коју људи верују да је лековит и да помаже људима који муцају и деца која теже проговарају.

Још једна занимљива атракција у овом селу је и Титов музеј, у кући мештанина Андраша Саса, рођеног у Бачком Петровом селу у Војводини. Радни век Андраш је провео ван граница наше земље радећи у Шведској и Немачкој. Пре нешто више од две деценије доселио се у Сибницу, где је у склопу свога дома изложио бројну поставку посвећену лику и делу Јосипа Броза Тита, чији је велики поштовалац. Као веран сведок једног давно прошлог времена, овај музеј је настао са жељом да будућим поколењима прича о том делу наше историје. Музеј посећен бившој Југославији и другу Титу данас обилази и велики број странаца.

Музеј у којем се налази безброј експоната везаних за живот и дело Јосипа Броза Тита, сваког дана је отворен за посетиоце који ако желе могу и донети неки од експоната. У њему је и бројна литература, значке, фотографије, сувенири, али и оригинална штафета коју је Андраш носио у Београд, 25. маја, са жељом да честита другу Титу рођендан.

Андраш Сас био је и секретар удружења свих Југословена које је својевремено бројало 40.000 чланова. Данас живи у овом селу, где већ десет година са најмлађима, у свом музеју прославља Дан младости – 25. мај, а са одраслима Дан републике, 29. новембар.

Крајолик овог села је интересантан и живописан јер представља спој планинског и равничарског предела. Добар пут, чист ваздух, здрава пијаћа вода, река и прелепа природа, одличан су предуслов за развој сеоског туризма у Сибници.

Sibnica 02
Sibnica 02
Sibnica 03
Sibnica 05
Sibnica 06
Sibnica 07
Sibnica 08