Село Претрешња налази се на јужним падинама Јастрепца и територијално се ка југу надовезује на село Брежане. Надморска висина ова два села креће се од 456 до преко 550 метара.

Од Брежана, смештеном на самом подножју Јастрепца, пружа се плодоносна равница кроз коју протиче Претрешњанска река. То је предео где се састају букове, храстове, борове и јелине шуме са тополама, јабланима и врбама, где шумски пропланци грле равничарске, простране ливаде и њиве, прошаране воћњацима и сеоским кућама поред пута.

У Претрешњи постоји црква Огњене Марије, која је у периоду од 2005. до 2009. године реконструисана, црквено двориште преуређено и изграђена нова капела. Храм свете великомученице Марије подигнут је 1939. године, на темељима средњевековног храма. Ово насеље је, како мештани приповедају, био поклон царице Милице Хиландару, па је храм био метох манастира светог Пантелејмона на Светој Гори.

По пронађеном печату из 1930. године, утврђено је да је Претрешња била посебна црквена општина, а да је храм био посвећен Ваведењу Пресвете Богородице.

У Брежанима постоје два изворишта планинске, пијаће воде, један у облику артеријског бунара и други са кога се вода точи кроз постављену чесму…

Атаре ова два села села обухватају ловишта Драгомировци и Велики Јастребац. Овде је могућ лов на дивљу свињу, зеца, шумску шљуку, фазана, пољску јаребицу…

Крајолик ова два села је интересантан и живописан јер представља спој планинског и равничарског предела. Добар пут, чист ваздух, здрава пијаћа вода, река и прелепа природа, као и близина Јастрепца и манастира „Ајдановац“ у Здравињу (5 км), одличан су предуслов за развој сеоског туризма у Брежанима и Претрешњи.