Село Попова налази се на јузгозападним обронцима Јастрепца, 9,6 км северно од Блаца.

Надморска висина достиже од 486 до 850 метара. Простране букове и јелове шуме, које обилују лековитим биљкама и печуркама, пропланци са шумским јагодама и купинама, као и многобројни планински извори, две речице које се уливају једна у другу правећи Поповачку реку и вештачко језеро – брану, само су део слике овог прелепог села, које ће сваком посетиоцу засигурно остати у сећању. Чист ваздух, прелепа природа и утабан земљани пут, поред кога жубори река, прави су рај за очи и душу.

Налазиште грађевинског камена „Пашин камен“, представља једно од многобројних природних богатстава овог села. Старији мештани са уздахом причају о „Пашином камену“ као прелепој клисури, чије су се стене скоро спајале на врху. Доскора се овај камен експлоатисао и користио за насипање путева и сл. Ово огромно стеновито брдо скрива дугачку и неиспитану пећину, насред које је, по приповедању најстаријих мештана, дубоки бунар, због кога се не може прећи на другу страну. Некада су, према легенди, у пећини боравили Турци, а данас ретко ко да може тачно и да покаже прави улаз у њу.

Велики број шумских стаза и прелепих пропланака покрај јелових, борових и букових шума, права су места за шетаче и излетнике, љубитеље природе и дружења уз роштиљ, музику и игру.

Најпознатији извор здраве, пијаће, планинске воде – „Радмилин извор“, налази се испод прелепог водопада, тик поред реке, у насељеном делу села. По приповедању, извор је добио име по прелепој мештанки која је живела у кући покрај извора.

Мештани носталгично причају о воденици поточари, која се налазила дуж реке и доскора пркосила времену, те изражавају спремност да је поново саграде.

У близини бране налази се предео који је током марта и априла обрастао сремушем (скрембошем), те је велики број берача који у овом периоду сакупљају ову ретку и веома укусну биљку. Шуме су богате јестивим печуркама, међу којима је највише: вргања, лисичаре, трубе, краљевки, јежице, сунчанице, а пропланци поред шума су пребогати слатким шумским јагодама.

Велики је број воћњака. Највише је шљивика са засадима шљиве сорте стенлеј и моравка. Бројни су и јабучњаци, а у последње време се повећавају и засади са купином и малином.

Пчеларство је хоби којим се бави неколико домаћина у овом селу, те су у понуди разни пчелињи производи: мед од багрема и ливадски, восак, прополис…

Усред села, у боровој шумици налази се сеоско молитвиште. Мештани су уредили простор за дружење и заједничку прославу сеоске славе „Бели четвртак“. Тога дана мештани Попове и бројни гости, уз богату трпезу обележавају овај празник.

Атар села обухватају ловишта Драгомировци и Велики Јастребац. Овде је могућ лов на дивљу свињу, зеца, шумску шљуку, фазана, пољску јаребицу…

Породица Паунковић из Попове, на Којицком потоку започела је изградњу рибњака, у коме ће се узгајати првенствено шаран, а потом и пастрмка.

У овом селу се може јести и јако укусан козји сир, који домаћице овог села припремају од најквалитетнијег козјег млека.

Санацијом бране на Поповачком вештачком језеру, вратио би се некадашњи изглед прелепог излетишта Блачана и многобројних посетиоца из других делова Србије. Реконструкцијом ове бране могло би се направити купалиште и простор за спортски риболов, што би значајно утицало на развој туризма, како у овом селу, тако и на територији општине Блаце.

Popova Ilu 06
Popova Ilu 06
Popova Ilu 07
Popova Ilu 02
Popova Ilu 03
Popova Ilu 04
Popova Ilu 05
Popova Ilu 01
Popova Brana 04
Popova Brana 08
Popova Brana 07
Popova Brana 03
Popova Brana 02
Popova Brana 01