Село Јошаница налази се на обронцима Јастрепца, на надморској висини од 763 метара. Простране листопадне и четинарске шуме прави су украси овог места, а по својој лепоти издвајају се прелепе тополе које можете срести на сваком кораку.

Кроз село тече река, која се рачва на мноштво канала. Ту су и бројни извори и потоци, па можемо рећи да је ово место право село на води. У Горњојошанској реци има доста врсте риба, а посебно је интересантна заступљеност пастрмке, што је знак изузетно чисте воде.

Поред реке, изнад насељеног дела села, на обронцима Јастрепца, налази се излетиште мештана познато под именом Рипалиште. Високи водопад чини ово место предивним и правим за одмор, уживање и дружење.
Сеоска црква саграђена на брду одакле се пружа поглед на цело село али и на падине Копаоника, као и на Крушевац, Брус, је такође место које морате обићи ако сте у Јошаници…

Црква је саграђена на месту где су некада била три камена на којима би сви путници намерници застали и сели да одморе, уживајући у природи и јединственом погледу. Тако је ово место добило име Чучавац.

За оне који воле здраву храну, Горња Јошаница је мека самониклог јестивог биља, сремуша, коприве, маслачка, дивњих јагода и купина, јабука, крушака… Велики је број воћњака, највише под шљивама, а посебно је заступљен велики број ораха, по чему је Јошаница надалеко позната. Бројни су и јабучњаци, а у последње време повећавају се и засади под малином и купином. Шуме су богате јестивим печуркама: вргањ, лисичара, краљевка…

Ловиште „Велики Јастребац“ обухвата територију овог села и овде је могућ лов на дивљу свињу, зеца, шумску шљуку…

Сваке године почетком августа месеца, у Јошаници се окупљају бивши и садашњи мештани села, где уз игру и песму прослављају свој сусрет. Велики број становника овог села је на привременом раду у иностранству (Шведска, Швајцарска, Немачка…), те је управо ова манифестација прилика да се виде са својим рођацима, пријатељима, да угосте велики број посетилаца. О значају који овај догађај има за Јошанце и околину говори и манифестација „Завичајни сусрети “, која се сваке године одржава у току августа.

На пет километра удаљености од Горње Јошанице, на обронцима Јастрепца, налази се манастир Ајдановац.

Овај манастир представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.  Манастирска црква посвећена светом Ђорђу, подигнута је око 1321. године или непосредно по турском освајању Балкана (око 1485), а живописана 1492. године. Манастир има и конаке, а јеромонах Лукијан, који се већ 21 годину сам стара о целом манастирском комплексу, са осмехом на лицу дочекује и испраћа сваког госта…