На Златару одржан тренинг о партиципацији младих

Intermedia Zlatar 05

На Златару је 15. октобра успешно окончан тродневни тренинг за младе из Топличког краја, као прва у низу активности у оквиру истоименог пројекта, који спроводи Удружење Интермедиа уз подршку Европске омладинске фондације Савета Европе.

Председник Удружења, Владимир Митровић је заједно са тренерским тимом и експертима током тренинга учеснике детаљније упознао са основним појмовима из области партиципације младих – шта је заправо учешће младих, зашто је важно да млади учествују активно у јавном и политичком животу локалне заједнице и какве промене тиме могу да изазову, који су начини да млади буду активнији и да се њихов глас чује, како младима приближити рад локалне администрације и сл. Такође, полазници су били у прилици и да се информишу о доступним међународним фондовима који подржавају омладинске иницијативе и пројекте, како би им се пружиле додатне информације и алати да иницирају различите активности у својим локалним заједницама.

Кроз интерактивна предавања, рад у мањим групама, дискусију о позитивним и негативним примерима из окружења, млади полазници, иначе представници различитих структура-омладинских удружења и неформалних група младих, канцеларија за младе, али и локалне администрације, имали су прилику да поделе своја размишљања и искуства о изазовима и препрекама за успешно учешће младих, као и да дискутују о начинима да се те препреке превазиђу.

Након тренинга, за октобар-новембар 2017. договорене су радионице у локалним заједницама, током којих ће полазници кроз вршњачко учење упознати друге младе са значајем локалног активизма, а сви закључци и коментари биће подељени на завршној конференцији 5. децембра, симболично заказаној на Међународни дан волонтера и Дан општине Блаце, из које долази организатор пројекта.

Као један од првих циљева у даљем раду са локалном администрацијом учесници су навели ревизију локалних акционих планова за младе и давање сопственог доприноса на обогаћивању садржаја ових докумената од значаја за младе.