Ако се за неку општину у Србији може рећи да је општина манифестација, онда је то општина Блаце. На територији ове мале општине у југоисточној Србији, у току године се одржи 39 манифестација различитог садржаја, програма, трајања… Ми се веселимо, славимо, обележавамо, радујемо, певамо, играмо…

БОЖИЋНА ЧАРОЛИЈА – у сусрет и током новогодишњих и божићних празника
Ова манифестација је настала као пројекат који је финансирала Фондација Ана и Владе Дивац и Општина Блаце, а сада је реализује Туристичка организација Блаце, под покровитељством Општине Блаце. Манифестација обилује бројним дешавањима током новогодишњих и божићних празника: изложба јелки, забава за најмлађе, подела пакетића, дочек православне Нове године…

НОВОГОДИШЊА ИЗЛОЖБА КРЕАТИВНЕ РАДИОНИЦЕ „Да Винчи“– током новогодишњих празника
Креативна радионица је место где се стварају најлепша уметничка дела. Радионица је основана 2016. године и похађају је деца од предшколског до средњошколског узраста. Кроз ову радионицу деца истражују и упознају снагу уметности и надахнућа кроз све технике сликања. Слике које настају у креативној радионици током године, излажу се на „Новогодишњој изложби“ у Културном центру “Драинац“, у Блацу.

ЏИПИЈАДА – прва половина јануара
Манифестација окупља велики број симпатизера овог вида рекреације, који су подстакнути великом љубављу према теренцима, ауто тркама и жељом за дружењем. Основни циљ манифестације је развијање пријатељских односа са другим клубовима и учесницима манифестације.

ВУКУ У ПОХОДЕ – последња субота месеца јануара
Ловачко удружење Блаце организује манифестацију ловног туризма, међународног карактера „Вуку у походе“. На овој манифестацији учествује око 1.200 ловаца, како из земље тако и из иностранства. У потезу Јаворац, у подножју Копаоника, налази се ловиште Драгомировац, у коме ловци крећу у потрагу за вуком, а лове се и лисице, дивље свиње, зечеви, фазани…

САЈАМ РУКОТВОРИНА – крајем месеца јануара
Сајам рукотворина под слоганом „Створиле су руке“ одржава се у холу Културног центра „Драинац“. На штандовима се може видети све оно што су створиле вредне руке наших домаћица и предузетница, од старих до савремених рукотворина. Организатори сајма су „Клуб жена“ из Блаца и КЦ „Драинац“.

СВЕТОСАВСКИ БАЛ – 27. јануара
Традиционална манифестација која се сваке године организује у част великом српском светитељу и учитељу – Светом Сави. Ученици ОШ „Стојан Новаковић“ и Средње школе Блаце, кроз богат програм, љубитељима традиције представљају Светог Саву и време у којем је живео наш велики светитељ . У духу светосавља, саборности и доброчинства, ова манифестација дочарава начин борбе српског учитеља за боље сутра нашег народа.

ТУРНИР МЕСНИХ ЗАЈЕДНИЦА – током месеца фебруара
Турнир у малом фудбалу, на коме учествују све месне заједнице са територије општине Блаце, окупља велики број како учесника тако и љубитеља овог спорта. Организатори овог турнира су Спортски центар Блаце и Спортски савез општине Блаце, а под покровитељством Општине Блаце.

САЈАМ ПОЉОПРИВРЕДЕ – током месеца марта
Ова манифестација окупља велики број пољопривредних газдинстава, произвођача, излагача пољопривредне механизације и производа домаће радиности. Овај сајам на коме се пољопривредници могу упознати са новим технологијама из области пољопривреде организује Општина Блаце уз подршку Министарства пољопривреде и Привредне коморе Србије

МЕЂУНАРОДНИ УСКРШЊИ ФЕСТИВАЛ ФОЛКЛОРА – током Ускршњих празника
Сад већ традиционална манифестација, чији је организатор Фолклорни ансамбл Културног центра “Драинац”, организује се од 2010. године, а повод је један од највећих православних празника – Ускрс. Фестивал је ревијалног карактера и организује се као смотра фолклорних друштава из Србије, а неретко и уз учешће гостију из иностранства.

САВЕЗНА ИЗЛОЖБА ПАСА СВИХ РАСА – половина априла
Кинолошко друштво Блаце, сваке године ораганизује савезну изложбу паса свих раса, под покровитељством Општине Блаце и уз суорганизацију Туристичке организације Блаце, Спортског савеза Блаце и Спортског центра Блаце. На овом такмичењу учествује велики број паса свих категорија које оцењује стручна судијска кинолошка комисија.

СПЕЦИЈАЛИЗОВАНА ИЗЛОЖБА ГОНИЧА – половина априла
Кинолошко друштво Блаце, под покровитељством Oпштине Блаце и уз суорганизацију Туристичке организације Блаце, Спортског савеза Блаце и Спортског центра Блаце организује специјализовану изложбу паса – гонича. Циљ изложбе је омасовљавање и подизање свести и воље људи да одгајају расне псе. На овој изложби учествује велики број такмичара које оцењују еминентне судије кинолошке комисије.

ДЕЧИЈЕ ИГРЕ — од априла до септембра
Хуманитарна организација “Пружена рука” Блаце, у сарадњи са Туристичком организацијом Блаце, трећу годину заредом, током пролећних и летњих месеци, организује више једнодневних забава за децу. Забаве се организују на дечијем игралишту у центру града, а свака од њих има другачију тему и садржај. На лепо украшеном простору, уз музику и бесплатно послужење за децу и родитеље, маскоте, кловнови и аниматори одводе децу у свет маште, на опште одушевљење свих присутних… Током забаве, деца цртају, праве фигуре од балона, такмиче се у различитим играма, а новина је карневал кућних љубимаца наших малишана.

САЈАМ ЦВЕЋА И ЖЕНСКОГ ПРЕДУЗЕТНИШТВА– почетак маја
Већ традиционална манифестација, сваке године окупи велики број произвођача и узгајивача цвећа. На сајму се могу пронаћи разноврсне цветне саксијске биљке, кактуси, луковице, медитеранске биљке, а од 2016. године и производи женског предузетништва и домаће радиности у Блацу. Организатор је Туристичка организација Блаце.

ШКОЛСКИ ВАШАР – средином маја
Хуманитарни школски вашар је tрадиционална манифестација у организацији ОШ “Стојан Новаковић“, Блаце. Ученици ове школе, на великом броју штандова продају разне производе и артикле и имају прилику да искажу своју креативност и креативност свог одељења. Маштовитост и вредне руке малишана стварају чудесне креације, које се могу наћи у понуди на сајму. Посебан чар овог сајма је то што сав прикупљен новац од продаје одлази у хуманитарне сврхе.

ХУМАНИТАРНИ КОНЦЕРТ СВЕТА ЈЕЛЕНА – крајем маја месеца
Манифестација у организацији КУД-а „Стојан Новаковић“, Блаце, представља завршни концерт хуманитарног карактера у читавом месецу химанитарних активности основне школе “Стојан Новаковић”, Блаце. Одржава се у културном центру “Драинац” у Блацу са племенитим циљем да се помогне онима којима је то неопходно. Бројни посетиоци и љубитељи фолклорних наступа могу да уживају у разноврсним изведбама културно-уметничких друштава нашег поднебља.

НАЦИОНАЛНА ИЗЛОЖБА ПАСА СВИХ РАСА Ц.A.Ц. – 20. маја
Кинолошко друштво „Јастребац“ сваке године у месецу мају организује националну изложбу паса свих раса. Циљ изложбе је омасовљавање и подизање свести и воље људи да одгајају расне псе. На овој изложби учествује велики број такмичара, како из земље тако и из иностранства, које оцењују еминентне судије кинолошке комисије.

БИЦИКЛИЈАДА – почетком јуна
Бициклијада је спортска манифестација рекреативног бициклизма, која промовише здрав живот и активан стил живота уз редовну и безбедну вожњу свих типова бицикла. Окупља велики број деце, младих и одраслих који воле овај вид рекреације. Организатор ове спортске манифестације је Основна школа „Стојан Новаковић“, Блаце, а суорганизатори су Предшколска установа „Наша радост“, Средња школа Блаце, Спорстки центар Блаце, Туристичка организација Блаце, под покровитељством Општине Блаце.

МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ФОЛКЛОРА – крајем јуна
Међународни фестивал фолклора у организацији КУД-а „Стојан Новаковић“, Блаце, сваке године окупи велики број љубитеља фолклора и народног стваралаштва из земље и иностранства.

ЛИКОВНА КОЛОНИЈА – током месеца јуна
Организатор ове културне манифестације је Културни центар „Драинац“ под покровитељством Општине Блаце. Из године у годину окупља уметнике различитог сензибилитета и оријентације, како академске тако и сликаре аматере и госте.

СЕОСКЕ СПОРТСКЕ ИГРЕ – ТРБУЊЕ – почетком јула
Сваке године, мештани села Трбуње окупљају се и такмиче у разним заборављеним спортским дисциплинама. Ова манифестација је настала у тежњи да се вратимо природи, дружењу и такмичарском духу. Организатори су Месна заједница Трбуње и Општина Блаце.

КУЛТУРНО ЛЕТО – почетком јула месеца
Манифестација која се одржава на отвореном простору, испред Културног центра „Драинац“ у Блацу, где посетиоци могу да уживају у различитим богатим културним и уметничким садржајима који се изводе неколико дана недељно и бесплатни су за све посетиоце. Организатор ове манифестације је Културни центар „Драинац“ , Блаце, под покровитељством Општине Блаце.

ЗАВИЧАЈНИ СУСРЕТИ – почетком августа месеца
У селу Горња Јошаница, Блаце, одржавају манифестација која окупља велики број људи, како из села и окружења, тако и оних који живе далеко од свог родног села. Манифестацију организује Месна заједница Горња Јошаница, а суорганизатори су Општина Блаце и ТО Блаце.

ДРАИНЧЕВИ КЊИЖЕВНИ СУСРЕТИ – током месеца августа
Драинчеви сусрети се, деценијама уназад, одржавају у част великом песнику и боему Радету Драинцу. Уз учешће најеминентнијих писаца из Србије и суседних држава, културна дешавања се организују у све четири топличке општине, а најузбудљивији део програма је гостовање учесника манифестације у родној кући песника у селу Трбуње…

ДЕЧИЈИ МАСКЕНБАЛ – током месеца августа
Предшколска установа „Наша радост“, Блаце, традиционално организује дечији маскембал, током кога клинци и клинцезе са својим васпитачима приређују културно-забавни програм у центру града, за све грађане општине Блаце, који поред програма могу да уживају у разноврсним, маштовитим одевним креацијама

ДАНИ ШЉИВЕ – од 24. до 26. августа
Привредно-туристичка манифестација у част шљиви, воћу по коме је општина Блаце препознатљива, први пут је организована 2003. године. Оснивање овог фестивала иницирано је тежњама произвођача шљиве да ово племенито воће, произведено на просторима наше, еколошко здраве средине, добије заслужено место у понуди пољопривредних производа Србије. Организатори ове, несумљиво, најпосећеније и најзначајније манифестације у овом делу Србије, су Општина Блаце и Туристичка организација Блаце. У оквиру “Дана шљиве” одржавају се и манифестације :
– ФУДБАЛСКИ ВЕТЕРАНИ— пета по реду манифестација у организацији Спортског савеза општине Блаце, током које се одиграва фудбалска утакмица и друже фудбалски ветерани ФК Јастребац, Блаце и ФК Партизан, Београд. Манифестацији велики број љубитеља овог спорта;
– ШАХОВСКА СИМУЛТАНКА—настала је у жељи шаховског клуба “Јастребац” да шах приближи младима. Одржава се у центру града, а у њој учествују полазници школе шаха ”Jастребац”, Блаце и државног првака Србије у шаху;
– АЕРО СКУП – у организацији приватног аеро-клуба “Блаце”, окупља велики број љубитеља авиона и летења, који уживају у програму летења и падобранства. Манифестација се организује у селу Лазаревац, надомак Блаца.

ГРАДСКА СЛАВА – ВЕЛИКА ГОСПОЈИНА – 28. августа
Слава Општине Блаце, обележава се сваке године богослужењем и сечењем славског колача у цркви “Успење пресвете Богородице”, у Блацу, као и пригодним програмом у центру града.

СМОТРА ПАСА СВИХ РАСА – крајем августа, почетком септембра
Под покровитељством Општине Блаце и уз суорганизацију Туристичке организације Блаце, Кинолошко друштво Блаце организује смотру паса свих раса, која окупља најлепше псе из целе Србије и окружења и бројне љубитеље ове животиње из земље и иностранства, а кинолошке судије бирају најлепше.

РУКОМЕТНИ ТУРНИР – почетком месеца септембра
Посебан значај у популаризацији и промоцији спортских и туристичких потенцијала општине Блаце, има традиционални рукометни турнир. У организацији Спортског центра Блаце, Рукометног клуба „Јастребац“ и Општине Блаце, у спортској хали „Чика Душко Јовановић“ у Блацу, окупи се велики број љубитеља рукомета, квалитетних екипа и угледних гостију. Учесници турнира су све значајне домаће екипе.

СЕЛО СЛАВИ ШЉИВУ— 09. септембра
Поред најзначајније манифестације „Дани шљиве“, у општини Блаце, овом воћу посвећена је још једна манифестација и то у селу Гргуру, месту са највећим бројем произвођача и прерађивача овог воћа. Манифестацију организују Општина Блаце и Месна заједница Гргуре, у циљу промоције привредних потенцијала, пре свега у области воћарства и производњи шљиве.

КУЛТУРНА ЈЕСЕН – крајем месеца септембра
На платоу испред Културног центра окупља се велики број малишана који уживају сликајући заједно на великом платну. Поред малишана, сликању се могу придружити сви посетиоци манифестациј. Организатор манифестације је Културни центар “Драинац”.

БЛАЦЕ ДРАИНЦУ—током октобра месеца
Народна библиотека Блаце „Рака Драинац“, Блаце, под покровитељством Општине Блаце, организује манифестацију у част великом српском песнику раду Драинцу, који је рођен у блачком селу Трбуњу. Овом манифестацијом исказује се велика част и поштовање нашем истакнутом уметнику.

МЕЂУНАРОДНА УТАКМИЦА ГОНИЧА У РАДУ – половина месеца октобра
Кинолошко друштво Блаце, под покровитељством Општине Блаце, организује међународну утакмицу у раду паса гонича. На овој изложби учествује велики број такмичара које оцењују еминентне судије кинолошке комисије. Циљ такмичара је да у овој утакмици покажу свој рад са псима у најбољем светлу.

ЗЛАТНА СВАДБА – почетак месеца новембра
Ова јединствена манифестација окупља брачне парове који славе педесет година брака, а венчани су у општини Блаце. Иницијална идеја овог догађаја била је да укаже на важност институције брака, заједничког живота и породице уопште и да се ода признање и честита брачним паровима који су у заједници провели пола века свог живота. Организатори манифестације су Културни центар „Драинац“ и Општина Блаце.

НАЦИОНАЛНА УТАКМИЦА ПАСА ГОНИЧА – почетком месеца децембра
Кинолошко друштво „Јастребац“, Блаце, под покровитељством Општине Блаце, организује националну утакмицу паса гонича. Овом догађају присуствује велики број љубитеља паса и лова из земље и иностранства. Рад великог броја такмичара, оцењују еминентне судије кинолошке комисије.

ТУРНИР У МАЛОМ ФУДБАЛУ – крајем месеца децембра и почетак месеца јануара
У организацији Спортског центра и Спортског савеза општине Блаце, а под покровитељством Општине Блаце, сваке године, у спортској хали „Чика Душко Јовановић“ у Блацу, традиционално се окупља мноштво љубитеља овог спорта који уживају у фудбалу. Најбољим фудбалерима и екипама организатори, сваке године, обезбеђују вредне награде…